a
Hoe leg ik laminaat?
Controleer of de luchtvochtigheid van de ruimte tussen de 45% en 65% ligt en breng indien nodig de luchtvochtigheid in de ruimte omlaag of omhoog tot het gewenste niveau. Voordat je laminaat leggen gaat moet de vloer eerst tenminste 3 dagen acclimatiseren in dezelfde ruimte als waar het gelegd wordt.
Algemene dingen van laminaat leggen
- Laminaatvloeren worden altijd zwevend gelegd. Dit houdt in dat de vloer niet vast gelijmd hoeft te worden aan de ondergrond. Laminaat bevat een kliksysteem hierdoor hoef je geen gebruik te maken van nadenlijm als de vloer gelegd wordt.
- Tijden het acclimatiseren kun je de pakken ongeopend laten. Hierbij wordt aangeraden om de pakken rondom vrij op te stapelen en niet tegen een muur aan.
- Voor het leggen van laminaat is een temperatuur van tussen de 18 en 22 graden het meest geschikt.
- Bekleed de poten van je meubels na het leggen altijd van vilt. Schuif ook nooit de kasten of andere meubels over de vloer, dit om beschadigingen te voorkomen.
Benodigdheden voor het laminaat leggen
Bij laminaat leggen heb je deze gereedschappen nodig: Hamer, zaag, slagijzer, afstandsblokjes, meetlint, stootblok, potlood, eventueel een plinten knipper, zie bovenste afbeelding.
Ondergrond om laminaat op te leggen
- Zorg ervoor dat voor het leggen van het laminaat de ondergrond schoon, stofvrij, droog en vlak is.
- Het vochtgehalte bij vloerverwarming mag maximaal 1,5% bedragen. Heb je net een nieuwe ondergrond? Zorg er dan voor dat het vochtgehalte niet meer dan 2,5% is.
- Laminaat dient niet over vloerbedekking zoals vilt of tapijt heen gelegd worden. De vloer wordt luchtdicht toegedekt, hierdoor kan huisstofmijt en schimmelvorming ontstaan. Ook zorgt de zachte ondergrond voor loslatende klikverbindingen. Laminaat kan wel over kunststof vloeren gelegd worden. Deze moeten dan wel goed schoongemaakt zijn. Voorbeelden van kunststofvloeren zijn PVC en vinyl.
- Bij een houten ondergrond is het belangrijk dat de vloer geheel vlak is. Is dat niet het geval dan dient de ondergrond voorzien te worden van een extra laag spaanplaat of multiplex of underlayment. Deze dient stevig en vlak door de middel van schroeven op de ondervloer bevestigd worden (16 schroeven per m2). Leg deze extra laag in verband zodat de platen onderling verspringen. De houten vloer mag een vochtgehalte van ca. 10% hebben.
Ondervloer voor laminaat vloeren
Een goede ondervloer is belangrijk voor laminaat. Een ondervloer is nodig voor:
- Geluidsdemping
- Het egaliseren van de ondergrond
- Vochtwering
- Warmte-isolatie
- Warmtegeleiding (bij vloerverwarming)
Kliksystemen van laminaatvloeren
Er zijn 2 manieren van klik-systemen om laminaat te leggen: Klik laminaat en snel klik laminaat.
Bij klik laminaat klik je onder een hoek van 45 graden de planken aan hun lange zijden in elkaar. Je kunt met een hamer (en eventueel een slagblokje om het laminaat niet te beschadigen) de plank iets aantikken om het laminaat goed in elkaar te laten vallen.
Bij snel klik laminaat klik je de kopse zijde aan de kant van het gekleurde stripje met de vingers, aan de vorige lamel vast (geen hamer of slagblok gebruiken en ook niet met de hand erop slaan, dan gaat het klik systeem kapot). Nieuwe delen telkens zacht in klikken. Wanneer een lamel moet worden losgehaald, doe je dit dan door de kopse zijde uit de schuiven. De lengtezijde moet los worden gekanteld.
Het leggen van laminaat
Begin altijd in een hoek. Kijk goed op de verpakking of het laminaat met de mes of de groefkant naar de muur moet liggen. Met afstand houders hou je de vloer 10mm van de muur. Dan kan de laminaat vloer nog uitzetten als het moet. Soms lopen er leidingen midden door het laminaat gedeelte deze werk je netjes weg met hulp van een speedboor en een decoupeerzaag. Klik het volgende deel met de kopse zijde in het eerste volgende deel. Het stuk wat overblijft begin je weer mee en zo ga je door leggen tot dat je een mooi speels effect in je vloer hebt zitten. Draai de laatste deel van een baan met een halve slag en leg hem op 1 cm van de muur. Teken bij het einde van vorige deel af en knip op maat of zaag met laminaatsnijder. Neem de tijd voor de eerste twee banen die moeten perfect in elkaar zitten. Als dat niet het geval is dan klik het laminaat niet goed in elkaar. Elke nieuwe baan begin je met een afgezaagde deel van het laatste stuk laminaat die over is. Die deel mag niet korter zijn dan 30cm zaag anders 30cm van een nieuwe plank af. Gebruik laminaat uit verschillende pakken door elkaar heen zodat het kleurverschil goed verdeeld is. Houd er rekening mee dat ook tussen de muur en de laatste rij een afstand van 10mm vrij moet worden gehouden. De laminaatvloer kan nadat deze in de ruimte gelegd is gelijk gebruikt worden dus:
- Begin altijd in een hoek. Kijk goed op de verpakking of het laminaat met de mes of de groefkant naar de muur moet liggen. Met afstand houders hou je de vloer 10mm van de muur. Dan kan de laminaat vloer nog uitzetten als het moet. Soms lopen er leidingen midden door het laminaat gedeelte deze werk je netjes weg met hulp van een speedboor en een decoupeerzaag.
- Klik het volgende deel met de kopse zijde in het eerste volgende deel. Het stuk wat overblijft begin je weer mee en zo ga je door leggen tot dat je een mooi speels effect in je vloer hebt zitten.
Zaag tip bij het leggen van laminaat
Een laminaatsnijder werkt gemakkelijk bij het leggen van een laminaat vloer. Het is ook mogelijk om laminaat te zagen met een decoupeerzaag of een handzaag. Wanneer je het laminaat zaagt met een decoupeerzaag zorg er dan voordat de houtstructuur naar onder ligt. Bij een handzaag moet de structuur naar boven liggen. Dit om zaagsplinters te voorkomen.
Plakplinten monteren bij laminaat
Maak de vloer goed vrij van stof en vuil voordat de plakplinten worden aangebracht. Om te voorkomen dat de plakplinten loslaten is het mogelijk om de plinten op een paarplaatsen met een klein spijkertje of nagel vast te zetten in het laminaat (let op: gebruik niet te lange spijkers of nieten/nagels zodat deze niet onder de vloer uitkomt en dat de plint niet barst).
Reactie plaatsen
Reacties